'Wie niet wit wil worden, moet uit de molen blijven'. Zowat duizend jaar geleden bouwden Vlaamse ambachtslui op een royaal door wind gestreeld plekje de eerste windmolen. Kloeke en dampende boerenpaarden trokken toen al karrenvrachten tarwe en gerst naar de vele honderden watermolens. De molenaar was tot ongeveer 150 jaar geleden een uiterst belangrijke schakel in de voedselvoorziening van zowel mens als dier. Zonder molen eeuwenlang geen dagelijks brood. Molens waren indertijd meestal eigendom van rijke heren en abdijen. Die waren ‘meesters’ over de wind die over het land blies en over het water dat in de beken stroomde. De mulder kreeg een scheploon, een praktijk die hem zijn kwalijke reputatie van dief bezorgde, ook al omdat hij het gewicht in ‘mulderslatijn’ op de zakken schreef. Deze ‘kathedraal van te lande’ was zelfs een Vlaams exportproduct. In 1190 sleurde Filips van den Elzas vermoedelijk onderdelen van een staakmolen mee naar het Heilig Land om er met wind graan te malen voor zijn krijgslieden. Zelfs de poldermolen, waarmee in Nederland honderden hectaren land werden drooggelegd, werd heel waarschijnlijk in Gent bedacht. Door de opkomst van industriële maalderijen vanaf het begin van de 19de eeuw verdwenen molens geleidelijk uit steden en dorpen. Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw groeide gelukkig weer de belangstelling voor dit kostbaar erfgoed. Molens worden tegenwoordig weer gerestaureerd en bemalen door vrijwillige molenaars, niet enkel door stoere mannen met baarden en op klompen, maar ook door vrouwen met lef. In deze lezing komen uiteraard de geschiedenis van de ambachtelijke molen en de vele toepassingen ervan aan bod. Minstens evenveel aandacht wordt geschonken aan de toch wel bijzondere plek van de molen in onze maatschappij, die wordt weerspiegeld in de prominente plaats die hij kreeg in schilderijen, verhalen, liedjes, gezegden en volksgebruiken.

Molens in Vlaanderen - door Alain Goublomme

Zowat duizend jaar geleden bouwden Vlaamse ambachtslui op een royaal door wind gestreeld plekje de eerste windmolen. Kloeke en dampende boerenpaarden trokken toen al karrenvrachten tarwe en gerst naar de vele honderden watermolens. De molenaar was tot ongeveer 150 jaar geleden een uiterst belangrijke schakel in de voedselvoorziening van zowel mens als dier. Zonder molen eeuwenlang geen dagelijks brood. In deze lezing komen uiteraard de geschiedenis van de ambachtelijke molen en de vele toepassingen ervan aan bod. Minstens evenveel aandacht wordt geschonken aan de toch wel bijzondere plek van de molen in onze maatschappij, die wordt weerspiegeld in de prominente plaats die hij kreeg in schilderijen, verhalen, liedjes, gezegden en volksgebruiken.

8:00 am - 22:00 pm

€150

Groepswandelingen in de kijker

Gent en de Gentenaars

De Handelsbeurs op de Kouter

In Gent zijn er heel wat mooie concertzalen te vinden, maar de allermooiste bevindt zich aan de Kouter. De Handelsbeurs heeft in het verleden al heel wat functies gehad en…

Gent en de Gentenaars

Bezoek aan de Sint-Salvatorkerk - Heilige Kerstkerk

De Sint-Salvatorkerk in de Sleepstraat ligt midden in de schippersbuurt, waarmee ze nauw verbonden is. Tal van schippers werden er gedoopt, trouwden er, werden er begraven, zoals vóór hen, de…

Geschiedenis

Het sjieke volk helpt de arme dutsen

Armen werden  vroeger geholpen door geestelijken, godshuizen, Heilige Geest Tafels, de Armenkamer.  In de 19 de eeuw was de situatie van de arbeidersgezinnen schrijnend. Sjieke dames en heren nemen deze…

Bekijk alle wandelingen

Niet gevonden wat je zocht?

Misschien ben je wel opzoek naar wat anders in ons aanbod. Bezoek nu onze individuele gidstochten of lees wat over onze organisatie in ons nieuwssegment.

Individueel

Hier vindt u ons overzicht van wandelingen of fietstochten waaraan u individueel kan deelnemen.

Individueel

Nieuws

Gandante tracht u net te vertellen wat u nog niet wist. Op deze pagina treft u onze nieuwste thema’s.

Nieuws